simonsships


Algemeen

De tekeningen van de zeilschepen die hier worden beschreven, zijn van grote schepen met drie of meer masten en een lengte (overall) van meer dan 40 meter of 132 voet. Deze schepen worden tallship, clipper of windjammer genoemd.

Het is belangrijk om te weten dat alleen nog varende schepen zijn afgebeeld. Museumschepen, die mogelijk nog wel kunnen varen, zijn niet opgenomen. Het is onze bedoeling alle schepen die aan bovenstaande omschrijving voldoen, in de collectie op te nemen.

Zeilschepen zijn ingewikkelde schepen met zeilen, ra's, masten en een imponerende hoeveelheid kabels en touwen, ieder met zijn specifieke functie en naam. Deze zogenoemde tuigage wordt gedetailleerd uitgelegd op de basis DIN A1 schaal 1:300 tekeningen van ieder schip.
Ook de vorm van de romp wordt aangegeven middels lijnen die de contouren van het schip volgen.
Een lijst van onderdelen van de tuigage met hun specifieke benaming is opgenomen, tezamen met een lijst van eigenschappen. Beide zijn beschikbaar in zes talen (Duits, Engels, Frans, Nederlands, Spaans en Portugees).
Omdat de schaal 1:300 nogal groot is, is een detailtekening van de boeg toegevoegd, waarmee meer detail van bijvoorbeeld het boegbeeld kan worden getoond.
Meer informatie vindt u in A1 TEKENINGEN.

Voor diegene die alleen interesse hebben in een fraaie full-color afbeelding van een bepaald zeilschip, zonder alle details over de tuigage, is van ieder schip een DIN A3 tekening gemaakt (A3 is n-vierde van een A1). Hoewel de kleurafbeelding gelijk is aan de gekleurde overzichtafbeelding van de A1 tekening, is er een klein verschil. Waar bij de A1 tekening de zeilen achter de masten zijn getekend, om een beter zicht op de tuigage te geven, zijn bij de A3 tekeningen de zeilen vr de mast getekend. Ook deze tekeningen zijn op schaal 1:300.
Zie voor meer informatie A3 TEKENINGEN.

Ook zijn twee DIN A1 compositie tekeningen gemaakt, waar alle op dit moment beschikbare tekeningen op schaal 1:600 zijn samengebracht. Dit zijn kleinere versies van de A3 tekeningen.
Het is onze bedoeling meer compositie tekeningen te maken als andere schepen worden toegevoegd. Ook zijn bepaalde thema's mogelijk, denk bijvoorbeeld aan alle schepen ontworpen door Zygmunt Choreń.
Zie SAMENSTELLINGEN.

Wij zijn er van overtuigd dat zowel deze website als de tekeningen zullen bijdragen aan de groeiende enthousiasme voor de imponerende schepen.

Simon Koppes